ارسال مطلب فیس‌ بوک توییت
گزارشی از قاچاق ميوه

فقط قاچاق میوه کم بود که آن هم آمد

شهروندان:
قاچاق واژه یی است که قاچاقچیان از آن برای شغل خود استفاده نمی کنند و مسوولان مبارزه با آن هم ترجیح می دهند از ترکیب «حمل ونقل غیرقانونی کالا» به جای قاچاق کالااستفاده کنند اما به هر حال پدیده قاچاق کالایکی از آفات بزرگ اقتصاد در همه کشور ها محسوب می شود.

قاچاق میوه اعتماد نوشت: به نظر می رسد در چند سال گذشته در ایران رسیدگی به مساله قاچاق کالاهم فصلی شده است به طوری که این روزها و درست در چله تابستان بحث از قاچاق میوه در شهر های بزرگ داغ شده و خبر قاچاق میوه های گرمسیری در این میان، میدان داری می کند. در چند هفته گذشته جهانگیر عرب، سرپرست امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی گفته بود که در حال حاضر آنچه در بازار به چشم می خورد میوه قاچاق است و میوه وارداتی به جز موز در بازار موجود نیست.

به گفته این مقام مسوول در وزارت جهاد کشاورزی طبق سیاست وزارت جهاد کشاورزی در حمایت از تولید کنندگان، ممنوعیت واردات میوه به جز موز کماکان ادامه دارد و هیچ کمبودی وجود ندارد که نیاز به واردات باشد. او تاکید کرده بود که واردات میوه کماکان ممنوع است. این سخنان عرب در حالی است که بازار شاهد فروش انواع میوه های گرمسیری است و حتی حاشیه بزرگراه ها هم در فروش میوه های گرمسیری در امان نمانده اند. میوه هایی مانند انبه، آناناس و نارگیل در کشور تولید نمی شود و بنا به گفته مسوولان وزارت جهاد کشاورزی مجوزی برای ورود این میوه ها صادر نشده است بنابراین وجود این قبیل میوه ها در کشور نشانگر این است که این میوه ها از طرق غیررسمی یا قاچاق وارد کشور شده است.

این در حالی است که نیروی انتظامی بارها اعلام کرده است که کنترل مرزها را کامل در اختیار دارد و اجازه ورود کالای قاچاق را به کشور نمی دهد. عباس نخعی، مدیرکل برنامه ریزی ستاد مبارزه با قاچاق ارز و کالابا اذعان به اینکه قاچاق میوه و سایر کالاها همیشه در حد صفر نمی شود و احتمال ورود غیرقانونی کالاهمواره وجود دارد اعلام کرد که در حال حاضر واردات میوه منع قانونی ندارد. وی در گفت وگو با « اعتماد» با بیان اینکه در بازار میوه تنها نیاز به برخی مرکبات مانند پرتقال دیده می شود گفت: بر اساس قانون انتزاع همه امور مربوط به صادرات و واردات میوه بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است و به همین دلیل اگر قرار است در بازار واردات میوه اتفاقی بیفتد وزارت جهاد کشاورزی باید در همه معاونت ها هماهنگ عمل کند و موضوع را به مرجع مربوط در وزارت صنعت، معدن و تجارت اطلاع دهد تا این وزارتخانه ممنوعیت ورود میوه را از طریق دفتر مقررات به طور رسمی به گمرک اعلام کند. به گفته نخعی وارد نشدن این میوه ها به طور رسمی اعلام نشده است چنانچه انبه به عنوان یک میوه گرمسیری در بازار میادین میوه و تربار فروخته می شود. به گفته نخعی اینکه از یک سو مدیرکل بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده که واردات میوه های گرمسیری از جمله انبه، نارگیل و آناناس که تا پیش از این با وجود ممنوعیت واردات، در بازار داخلی وجود داشت با تعرفه های مشخص آزاد شده است و از سوی دیگر دو ماه بعد سرپرست امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی اعلام می کند که ممنوعیت واردات میوه به جز موز کماکان ادامه دارد نشان دهنده مشکلات درون سازمانی است.

مدیر کل برنامه ریزی ستاد مبارزه با قاچاق ارز و کالابا تاکید بر اینکه با توجه به تعرفه ۷۵ درصدی برای برخی میوه های تابستانی امکان سوءاستفاده و دور زدن قانون و قاچاق هم وجود دارد تاکید کرد که ستاد مبارزه با قاچاق ارز و کالابر اساس قانون جدید درباره قاچاق کالاهایی که سلامت محور هستند و ورود غیرقانونی آنها سلامت جامعه را هدف قرار می دهد حساس است و با کمک مراجع مربوط با ورود آنها برخورد می کند. سخنان این مقام مسوول درباره قاچاق میوه در حالی است که حسین مهاجران، رییس اتحادیه فروشندگان میوه و تر بار کشور در گفت وگو با «اعتماد» می گوید که با توجه به دورریز میوه اگر مجوز ورود به میوه هایی مانند پرتقال و نارنگی داده شود کمبودی در میوه کشور وجود نخواهد داشت.

وی با تاکید بر اینکه دلال ها در بازار قدرت مانور دارند، می گوید که میوه های قاچاق وارد بازارچه های مرزی می شوند و با تریلی به بازار تهران سرازیر می شوند. مهاجران در مورد فروش میوه های قاچاق وارداتی در میدان تربار، نیز گفت که واردات برخی میوه های خارجی از جمله موز، انبه و آناناس آزاد است. به این ترتیب که واردات موز معمولااز کشورهای اکوادور، فیلیپین و بولیوی انجام می شود و انبه از کشورهای، سنگاپور، هندوستان و مالزی وارد کشور می شود. رییس اتحادیه میوه و تر بارتاکید کرد که در کنار میوه های وارداتی آزاد، برخی میوه های وارداتی قاچاق مثل پرتقال، لیموترش، انگور، گریپ فروت، زنجبیل و سیب وجود دارد که این میوه ها به صورت قاچاق در بازارچه های مرزی به صورت خرد جمع می شود و سپس به میدان میوه و تر بار شهرهای مختلف منتقل و در حاشیه میادین عرضه و توزیع می شود.

او در این باره افزود که در میدان تر بار میوه های قاچاق که در وانت قرار دارند، با پوشاندن سطح روی آنها به صورت پنهانی به خریداران عرضه می شود. این میوه ها در تمام فصول سال و حتی در فصل برداشت، وارد کشور و برای فروش عرضه می شود، اما در مواقعی که فصل برداشت آن میوه در داخل کشور وجود ندارد، عرضه آن بیشتر و تقاضا هم برای آن محصول بیشتر می شود. همچنین رییس اتحادیه میوه و سبزی فروشان گفت که علاوه بر میوه های گرمسیری در تابستان از اردیبهشت تا شهریورماه برخی میوه ها مثل پرتقال، لیموترش و لیموشیرین در داخل کمتر است بنابراین میزان قاچاق آن هم بیشتر می شود.

قاچاق در همه کالاها حتی کالاهایی که حمل و نقل و فروش آنها به صورت مجرد بلامانع است آفت اقتصاد کشور است. به نظر می رسد درباره واردات غیرقانونی میوه که به صورت مستقیم با سلامت شهروندان در ارتباط است، وزارت جهاد کشاورزی به عنوان مسوول مستقیم باید پاسخگو باشد و ستاد مبارزه با قاچاق کالاو ارز نیز به عنوان مرجع ناظر باید از حالت انفعال خبری خارج شود و در این زمینه هماهنگی های لازم را به عمل آورد.