ارسال مطلب فیس‌ بوک توییت
احتمال افزايش قيمت نان از سال93

فاز دوم هدفمندی و گرانی ۳۰۰ تومانی نان؛ لزوم اطلاع‌رسانی دقیق به شهروندان

شهروندان:
بحث خرید گندم موضوع جداگانه‌ای است که قرار شده سال آینده خرید گندم را یا وزارت جهاد کشاورزی انجام دهد یا وزارت صنعت، معدن و تجارت.

ناندر مورد خرید گندم در سال آینده توسط این دو وزارتخانه اختلافاتی وجود دارد و‌ قرار شد خود دولت در این مورد تصمیم‌گیری کند اما به اعتقاد ما هر وزارتخانه‌ای کار خرید گندم را انجام می‌دهد باید کار سیلو‌های آن را هم انجام دهد.

وب‌سایت فردا نوشت: به نظر می‌رسد دولت قصد دارد از ابتدای سال آینده قیمت نان را افزایش دهدو به زودی ستاد هدفمندی یارانه‌ها درباره افزایش قیمت نان تا پایان امسال تصمیم‌گیری خواهد کرد که در صورت تصویب، قیمت نان از ابتدای فروردین‌ سال آینده ۱۳۹۳ اجرا خواهد شد. این خبر را عباس قبادی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفت‌وگو با ایسنا اعلام کرده است. او درباره احتمال افزایش قیمت نان در سال آینده گفت: «هنوز ستاد هدفمندی یارانه‌ها تصمیم جدیدی در این زمینه نگرفته است. از آنجایی که تصمیم‌گیری درباره افزایش قیمت نان در سال آینده جزو وظایف ستاد هدفمندی یارانه‌ها است، شرکت بازرگانی دولتی نیز منتظر است تا ستاد هدفمندی یارانه‌ها مصوبه خود را در این زمینه ابلاغ کند.» گفتنی است یارانه نان از آذر ماه ۱۳۸۹و ماهانه نفری ۴ هزار تومان به حساب سرپرستان خانوارها واریز شده بود. اما روز جمعه مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران با بیان اینکه اگر قرار باشد قیمت نان افزایش یابد این موضوع از اول فروردین‌ماه اجرایی می‌شود، گفت: «هرچند هنوز اقدامی در این زمینه انجام نشده است ولی تا قبل از فروردین‌ماه در این باره تصمیم‌گیری می‌شود.» او درباره نرخ نان با بیان اینکه تا پایان امسال قیمت نان تغییر نمی‌کند، گفت: «به طور کلی سیاست دولت عدم افزایش قیمت نان است.‌ اعتبارات خوبی برای پرداخت یارانه نان و گندم در بودجه در نظر گرفته شده و این موضوع به تصمیم مجلس بستگی دارد که با برنامه‌ریزی‌های انجام شده شاهد تغییر قیمت نان باشیم یا خیر.»

در حالی مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران از احتمال افزایش قیمت نان از ابتدای فروردین‌ماه خبر می‌دهد که پیش از این نظر مجلس حذف کامل یارانه نان در سال ۱۳۹۳ بوده است. به اعتقاد برخی از نمایندگان مجلس با توجه به رانت ایجاد شده در خرید و فروش گندم و آرد احتمال آزاد‌سازی قیمت نان و توقف یارانه پرداختی به گندم و آرد از سال آینده وجود دارد که در صورت انجام این کار قیمت نان تا ۳۰۰تومان افزایش می‌یابد. در حال حاضر هر کیلو آرد به قیمت ۵۶۰ تومان در اختیار نانوایی‌ها قرار می‌گیرد در حالی که همین آرد در بازار آزاد به قیمت ۱۲۰۰ تومان به فروش می‌رسد و همین اختلاف قیمت موجب ایجاد رانت شده است. مجلس براین باور است که باید یارانه پرداختی به بخش گندم و آرد متوقف شده و تمامی یارانه این بخش به مصرف‌کننده پرداخت و قیمت نان به صورت آزاد تعیین شود. برهمین اساس این احتمال وجود دارد که با حذف یارانه نان ستاد هدفمندی یارانه‌ها درباره افزایش قیمت نان در سال آینده تصمیم قطعی گرفته و افزایش قیمت از اول فروردین‌ماه اعمال شود. دولت در لایحه بودجه سال آینده ۸۸۰۰ میلیارد تومان برای یارانه نان در نظر گرفته که اگر این رقم در بودجه تصویب شود، قیمت نان در سال آینده افزایش نمی‌یابد.

هر چند برخی نمایندگان عقیده دیگری دارند و معتقدند دولت به جای پرداخت یارانه بیشتر به حامل‌های انرژی از جمله بنزین، سهم بیشتری را برای نان و دارو در نظر بگیرند. رضا رحمانی رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس از آن جمله است. او پیش از این گفته بود، خوشبختانه آقای رئیس‌جمهور هم گفتند که فقط می‌خواهند قیمت بنزین را افزایش زیادی بدهند من هم معتقدم ما نباید اصرار داشته باشیم برخی اقلام مثل نان را گران کنیم بلکه می‌توانیم به حمل و نقل عمومی مثل تاکسی، مترو و اتوبوس سوبسید بدهیم و در عوض دولت بنزین را گران کند در این شرایط گرانی هم تا حدی کنترل خواهد شد. زیرا تبعات پایین و متوسط عمدتا از حمل و نقل عمومی استفاده می‌کنند. به گفته رحمانی، دولت می‌تواند یارانه حمل‌ونقل عمومی، نان و دارو و درمان را بدون تغییر نگه دارد و در عوض بنزین و گازوئیل را به صورت متناسب گران کند. لزومی ندارد وقتی کسی ماشین صد میلیونی سوار می‌شود ما به او کارت سوخت سهمیه‌ای بدهیم در این صورت به کسی که خودرو ندارد ظلم می‌شود و مغایر عدالت است.

رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس با تاکید بر لزوم اطلاع‌رسانی به مردم درباره نحوه اجرای هدفمندی یارانه‌ها در سال ۹۳ گفت: «ما باید صادقانه به مردم بگوییم که شرایط کشور چگونه است و ما قرار است چه اقدامی انجام دهیم در این صورت حداقل تورم انتظاری پایین می‌آید و آثار تورم واقعی می‌شود مردم این را هم می‌پذیرند.» از سوی دیگر عباس قبادی معاون وزیر صنعت، در ادامه درباره روند اجرای طرح انتزاع و احتمال واگذاری برخی وظایف شرکت بازرگانی دولتی به وزارت جهاد کشاورزی هم گفت: «ما همچنان منتظر دریافت دستورالعمل اجرای طرح انتزاع هستیم و در این باره هنوز رسما چیزی به ما اعلام نشده است و ابتدا باید ضابطه اجرای این طرح در دولت مصوب شود.»او در پایان در پاسخ به این سوال که آیا خرید و واردات گندم نیز به وزارت جهاد کشاورزی منتقل می‌شود گفت: «بحث خرید گندم موضوع جداگانه‌ای است که قرار شده سال آینده خرید گندم را یا وزارت جهاد کشاورزی انجام دهد یا وزارت صنعت، معدن و تجارت. در مورد خرید گندم در سال آینده توسط این دو وزارتخانه اختلافاتی وجود دارد و‌ قرار شد خود دولت در این مورد تصمیم‌گیری کند اما به اعتقاد ما هر وزارتخانه‌ای کار خرید گندم را انجام می‌دهد باید کار سیلو‌های آن را هم انجام دهد.»