ارسال مطلب فیس‌ بوک توییت

اظهارت معاون وزیر راه و شهرسازی درباره مسکن اجتماعی، وام مسکن و اجاره خانه

شهروندان:
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی ضمن تشریح جزئیات برنامه دولت برای اجرای مسکن اجتماعی، گفت این مسکن برای گروهی است که در مسکن مهر هم نمی‌توانستند آورده لازم را بیاورند.

مسکنفارس نوشت: مظاهریان در برنامه نگاه یک در خصوص مهمترین اقدامات وزارت راه و شهرسازی در بخش مسکن در یک سال گذشته چه بوده است گفت: بزرگترین چشم‌انداز ما میثاق بزرگ و مکتوب همانا قانون اساسی است که در بند ۳۱ آن تاکید شده حق هر فرد ایرانی داشتن مسکن مناسب است.

وی ادامه داد: دولت وظیفه دارد مسکن مناسب را تهیه کند تا بتوانیم ثبات را به بازار مسکن برگردانیم.

مظاهریان با بیان اینکه برنامه کوتاه‌مدت اثرات مقطعی دارد گفت: برنامه وزارت راه و شهرسازی برای افق ۱۴۰۵ در حال تهیه است. این برنامه توسط گروهی متشکل از ۶۰ نفر محقق در کشور در حال انجام است که بندهایی از آن نیز آماده شده است.

وی ادامه داد: اصولی که برای آن در نظر می‌گیریم این است که دو دهک پایین جامعه مسکن مناسب داشته باشند اما معتقد هستیم که دولت باید در بازار مسکن دخالت حداقلی داشته باشد و تنها نظارت کند.

وی گفت: در طرح جامع مسکن و در قالب آن برنامه‌هایی طراحی می‌شود تا کسانی که برای اولین بار صاحب مسکن می‌شوند مستحق این باشند که صاحب مسکن شوند و کسانی که بد مسکن می‌نامیم آنها نیز صاحب مسکن مناسب شوند.

وی گفت: امید است این برنامه به زودی تقدیم مجلس شود.

مظاهریان در خصوص برنامه بلند‌مدت طرح جامع مسکن گفت: تا کنون بارها از وزیر راه و شهرسازی یک سیاست روشن شنیده‌ام و آن این است که او تعهد داده که مسکن مهر را انجام می‌دهد و بزرگترین دغدغه ما تکمیل مسکن مهر است.

معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: اولویت اول ما این است که در کوتاه مدت مسکن مهر را تکمیل و واگذار کنیم.

وی افزود: مسکن یک کالای همجنس نیست که به راحتی بتوان در آن دخالت کرد چرا که مسکن تحت تاثیر تورم است.

وی ادامه داد: دولت مهمترین اقدام برای کنترل قیمت‌ مسکن را که همانا کنترل تورم است انجام داده است پس وقتی تورم کنترل می‌شود قیمت مسکن نیز کنترل خواهد شد.

وی در خصوص برنامه‌های وزارت راه و شهرسازی در بازار مسکن گفت: ما به دنبال تنوع ابزار مالی هستیم بنابراین اگر بتوانیم بازار رهن ثانویه و لیزینگ مسکن را راه ‌بیندازیم و سازندگان را در کنار ساخت و ساز در یک بازار اقتصادی وارد بازار مسکن کنیم می‌توانیم عرصه و ساخت مسکن را افزایش دهیم.

وی گفت: سهم کنونی وام خرید مسکن که همانا ۳۵ میلیون تومان است تنها ۲۵ درصد خرید مسکن و در تهران ۱۲ درصد از قیمت مسکن را پوشش می‌دهد پس باید این سقف افزایش یابد. بنابراین باید ابزار مالی جدیدی را پیدا کنیم.

مظاهریان گفت: بانک‌های ما سود بالایی می‌گیرند چرا که تورم بالایی در کشور داریم اینها به شئونات اقتصادی فشار وارد می‌کنند. هدف برای دخالت در بازار مسکن باید کنترل تورم باشد تا تولید مسکن افزایش یابد.

وی اضافه کرد: با ورود سرمایه به بازار مسکن می‌توان عرضه مسکن را افزایش داد.

وی به بازار رهن ثانویه اشاره کرد و گفت: بازار رهن ثانویه در سال ۱۹۳۷ در آمریکا اجرا شد البته شکست خورد اما در سالهایی دیگر همین بازار رهن ثانویه بسیاری از مردم آن کشور را صاحب مسکن کرد.

وی اضافه کرد: پس عامل تورم عاملی است که بازار رهن ثانویه را با شکست مواجه می‌کند اما با خود سرمایه را می‌آورد.

وی گفت: لیزینگ مسکن هم می‌تواند تنوع‌بخشی در تولید مسکن را افزایش دهد اما به این شرط که تورم کاهش یابد. پس دولت باید زمینه خانه‌دار شدن مردم را فراهم کند.

وی افزود: دولت باید زمینه را فراهم کند تا مردم خودشان مسکن بسازند و صاحب مسکن شوند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا اجاره‌بهای مسکن که همواره صیر صعودی داشته است آیا اجاره‌بها در تابستان افزایش می‌یابد گفت: آمارهای ما ناشی از این است که افزایش اجاره‌نشینی در کشور به معنای این است که قدرت خرید پایین است و مردم نمی‌توانند خانه خریداری کنند.

وی ادامه داد: یکی از سیاست‌های ما این است که نهادهای اجاره‌داری را احیا کنیم این یک سیاست دراز‌مدت است که برای مسکن شروع شده است و طول می‌کشد.

وی تاکید کرد: بازار اجاره مسکن در تابستان جاری شوک نخواهد داشت و با اجرای مرحله دوم هدفمندی نیز تصور می‌شود بیشتر از ۵ درصد رشد نداشته باشد.

مظاهریان در خصوص آزاد شدن خرید و فروش مسکن مهر گفت: این برنامه آزاد شدن خرید و فروش مسکن مهر می‌تواند کمک کند تا به دو هدف اصلی که همانا تحولات اجتماعی است و اینکه گروهی که می‌تواند آورده را به موقع پرداخت کند صاحب مسکن مهر شود.

وی گفت: بانک مسکن بزرگترین بانک وام‌دهنده کشور است که می‌تواند ۴۵۰ هزار فقره وام را سالانه جوابگو باشد. این در حالی است که سالانه ۱٫۵ میلیون تقاضا برای وام وجود دارد پس بانک مسکن توان اینکه به این تعداد تقاضا پاسخگو باشد ندارد.

وی در خصوص مسکن اجتماعی گفت: مسکن اجتماعی در تعریف بین‌المللی یعنی خدمت‌رسانی به گروه ضعیف جامعه و تامین عدالت و حمایت از قشر ضعیف است.

مظاهریان با اشاره به اینکه مسکن اجتماعی به تازگی به بنیاد مسکن محول شده است گفت: مسکن‌های اجتماعی اگر بد حمایت شوند به تمرکز فقرا تبدیل می‌‌شوند.

وی گفت: مسکن اجتماعی برای گروهی است که در مسکن مهر هم نمی‌توانستند آورده لازم را بیاورند. پس این وظیفه دولت است که آنها را صاحب مسکن کند.

وی گفت: نحوه کار در مسکن اجتماعی پیچیده‌تر است و آورده اولیه هم وجود ندارد پس باید بر روی ساز و کار مالی آن کار شود.

معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: قرار نیست در این مسکن اجتماعی پول توزیع شود بنابراین ما نمی‌خواهیم پول پرفشار را تزریق کنیم و تورم را بالا ببریم.

وی گفت: امید است که بسته طرح جامع مسکن که شامل مسکن حمایتی و اجتماعی است ظرف دو ماه آینده تقدیم مجلس شود.

مظاهریان با بیان اینکه مسکن اجتماعی برای گروهی است که در شرایط اضطرار هستند و نمی‌توانند با اتکا به منابع خود صاحب مسکن شوند، تصریح کرد: در روستاها اجرای مسکن اجتماعی آسان‌تر است چرا که در آنجا آماده‌سازی نیز کمتر است.

وی تاکید کرد: مردم ما باید با عزت زندگی کنند بنابراین به هر حال ناچار هستیم که برای دو دهک پایین جامعه مسکن تهیه کنیم تا از تمرکز فقر جلوگیری شود.

به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی مسکن فقط کنار هم گذاشتن بلوک و آجر نیست شهر یک کالبد نیست که آن را با آجر و سنگ بسنجیم پس باید به مردم عزت و احترام داد.

وی با بیان اینکه یک میلیون و ۶۰۰ هزار مسکن خالی در کشور وجود دارد گفت: وجود این تعداد واحد مسکونی خالی از سکنه حاکی از این است که مردم چشم به خرید دارند اما توان مالی ندارند.

وی در خصوص لیزینگ مسکن نیز گفت: اجازه نمی‌دادیم که گروه‌های سرمایه‌داری وارد بخش مسکن شوند بنابراین دنبال اخذ مجوز از بانک مرکزی هستیم تا این سرمایه‌ها را به سمت مسکن و ساخت و ساز سوق دهیم.

وی در خصوص مسکن پاک (پس‌انداز، انبوه‌سازی، کوچک سازی) گفت: مسکن پاک را در حقیقت در سالهای گذشته آخوندی، وزیر راه و شهرسازی ابداع کرد. الان آن تجربه وجود دارد که با بازنگری آن می‌تواند بخش مسکن را به خوبی جواب دهد.

وی گفت: طرح جامع مسکن به زودی رونمایی خواهد شد.

مهر نیز نوشت: معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه اولویت اول این وزارتخانه تکمیل مسکن مهر و رفع مشکلات آن است، گفت: یک میلیون و ۲۰۰ هزار کمبود انباشته مسکن از سال‌های گذشته داریم، ضمن اینکه وام مسکن کنونی هم با ۳۵ میلیون تومان، براساس میانگین کشوری ۲۵ درصد نیاز و در تهران ۱۲ درصد نیاز را تامین می‌کند که قابل قبول نیست و باید افزایش پیدا کند.

حامد مظاهریان در برنامه نگاه یک شنبه شب شبکه اول سیما بااشاره به اصل ۳۱ قانون اساسی در مورد حق داشتن مسکن و تامین آن گفت: طرح جامع مسکن برای افق ۱۴۰۵ در وزارت راه و شهرسازی در حال ترسیم و بخش‌های اصلی آن آماده شده است.

وی افزود: در برنامه کوتاه مدت، دولت متعهد شده است تا مسکن مهر را انجام دهد و اولویت اول بخش مسکن در وزارت راه و شهرسازی و بزرگترین دغدغه تکمیل مسکن مهر، شناسایی مشکلات و حل آنها به شمار می رود.

معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه عوامل مختلفی در مسکن دخیل هستند که بیشتر تحت تاثیر متغیرهای اقتصادی از جمله تورم قرار دارند، گفت: مهمترین کار را دولت با مهار تورم انجام داده است و هم اکنون شاخص‌ها نشان می‌دهد که ثبات نسبی در بازار مسکن وجود دارد.

وی با بیان اینکه ما به دنبال ایجاد تنوع در ابزارهای مالی هستیم، چرا که الان بانک ها وام می‌دهند ولی بازارهای دیگر مانند رهن ثانویه یا لیزینگ مسکن دیده نمی شود، اظهار داشت: وام مسکن کنونی هم با ۳۵ میلیون تومان، براساس میانگین کشوری ۲۵ درصد نیاز و در تهران ۱۲ درصد نیاز را تامین می کند که قابل قبول نیست و باید افزایش پیدا کند.

مظاهریان، هدف بعدی پس از مهار تورم را افزایش تولید مسکن ذکر کرد و گفت: رهن ثانویه اگر چه در یک دوره نزدیک ما در امریکا شکست خورد ولی از حدود ۱۹۳۷ شکل گرفت و در طول همان سالها توانست خیلی‌ها را صاحب خانه کند، ما هم می‌توانیم از آن سیاست‌ها درس بگیریم.

وی افزود: در مجموع آمارهای ما، افزایش اجاره نشینی را نشان می‌دهد که ناشی از کاهش درآمد خانواده ها و یکی از سیاست‌ها، احیای نهادهای اجاره داری است که جای آن در کشور ما خالی است.

معاون وزیر راه و شهرسازی، میزان پاسخ گویی بانک مسکن را ۱۵۰ هزار وام در سال ذکر کرد و گفت: ما ناچاریم بازارهای دیگر را باز کنیم، چرا که پیش‌بینی ما تا افق ۱۴۰۵ متناسب با شرایط و براساس آمار دقیق اضافه شدن ۴۵۰ هزار زوج جدید در سال است در حالی که یک میلیون و ۲۰۰ هزار کمبود انباشته از قبل داریم و همچنین حدود ۳ میلیون واحد هم نیاز به نوسازی پیدا می کنند.

وی افزود: با این آمار به ۷۵۰ تا ۷۸۰ هزار واحد مورد نیاز می رسیم که براساس آمار ۵ تا ۶ سال گذشته، بین ۶۵۰ تا ۶۷۰ هزار واحد را خود مردم می‌سازند و باید برای بقیه برنامه ریزی کنیم تا به افق مورد نظر برسیم.

مظاهریان در مورد علت آزادسازی خرید و فروش مسکن مهر گفت: ۲ هدف عمده وجود داشت، یکی اینکه تحولات اجتماعی در این مناطق اتفاق بیافتد چرا که در سنت ایرانی اسلامی ما افرادی با درآمدهای مختلف بتوانند کنار هم باشند و هدف دوم هم برخی توان پرداخت به موقع سپرده‌های خود را نداشتند و این امر به کل طرح صدمه می‌زد از این رو آنها با گرفتن سهم خود جا را به دیگر متقاضیانی می‌دهند که بتوانند هزینه را تامین کنند.

وی با اشاره به اینکه شروع آزاد سازی هم به درخواست خود کسانی بود که مسکن مهر به آنها تعلق گرفته بود، افزود: مسکن اجتماعی از دیگر طرح های مورد نظر برای تامین مسکن است که این نوع مسکن برای کسانی است که حتی آورده مسکن هم ندارند، اینجا وظیفه دولت است تا برای کنترل تلاطم‌های اجتماعی صندوقی ایجاد کند و با ساخت مسکن اقدام به دادن اجاره آن به نیازمندان نماید.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه امیدواریم که بتوانیم کل بسته طرح جامع مسکن را که شامل مسکن اجتماعی هم می‌شود ظرف دو ماه آینده تقدیم کنیم، گفت: در دهک‌های میانی، مسکن مهر می‌تواند جواب دهد و هم اکنون حدود ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد در مرحله نازک کاری قرار دارد.

مظاهریان با اشاره به اینکه یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد مسکونی خالی هم داریم که نشان می‌دهد خریداران توان خرید آنها را ندارد، گفت: باید با ابزارهای مالی کمک کرد از جمله اینها لیزینگ مسکن است که مانند لیزینگ خودرو، سرمایه گذاران با ایجاد اطمینان و تضمین بانک مرکزی نسبت به تهیه و عرضه مسکن اقدام کنند.

در این برنامه همچنین آقای علیرضا خسروی، نماینده مردم درمجلس و عضو کمیسیون عمران با تاکید بر انجام کارهای مثبت دولت در زمینه تکمیل مسکن مهر، گفت: ما قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب ۲۵ اردیبهشت ۸۷ را داریم و حرف ما این است که به این قانون عمل کنید، دولت قبل اسم این قانون را مسکن مهر گذاشت و این دولت هم هر اسمی که مایل است می تواند بگذارد.

وی افزود: مشکل ما در قانون نیست بلکه در چگونگی اجرا است، ضمن آن که بازار رهن ثانویه یک طرح شکست خورده است از طرف دیگر سود بانکی در کشور ما بالاست و این امر مقدور نمی‌شود مگر آن که سود و تورم پایین بیاید.

خسروی میزان نیاز به عرضه مسکن را سالیانه ۲ میلیون واحد برشمرد و گفت: خیز دولت برای عرضه ۱۵۰ هزار واحد مسکونی در سال است که خیلی کم است. اگر وام بانکی از ۲۵ میلیون به ۳۰ میلیون تومان افزایش پیدا کند می‌تواند بخش عمده ای از مشکل مسکن مهر را حل کند از این رو باید کمک کرد.

عضو کمیسیون عمران تصریح کرد: اگر ۳ هزار میلیارد تومان برای وام و یک هزار میلیارد تومان برای آماده سازی کمک شود، به نظر می‌رسد این بخش از قضیه مسکن مهر حل می‌شود ولی آزاد سازی خرید و فروش آن، ما را به سمت دلالی می‌برد و از طرف دیگر آزاد سازی به معنی این است که دولت خود را کنار می‌کشد.

این نماینده مجلس شورای اسلامی، مسکن اجتماعی را هم طرحی شکست خورده نامید و گفت: از جمله اشکالات این مسکن ها کوچک بودن آنها و نا سازگاری با فرهنگ مردم ما است. وی راه حل را خیرین مسکن ساز دانست و افزود: اگر در جواز و زمین و انشعابات تسهیل شود، این راه جواب ما را خواهد داد.

خسروی گفت: در مالزی مسکن مشارکتی دارند به این شکل که زمین را دولت می دهد، سرمایه گذار مسکن سازی می کند و ۲۵ درصد آن به دولت برای اسکان کسانی که مد نظر قرار دارد، اختصاص می یابد.

برچسب‌ها : ,