ارسال مطلب فیس‌ بوک توییت
کارشناس مسکن در برنامه زنده مناظره:

برخورد تبلیغی با مساله مسکن و بهره برداری سیاسی از آن نتایج مخربی داشته است

شهروندان:
یک کارشناس مسکن با انتقاد از اجرای ناصحیح طرح مسکن مهر گفت: برخورد تبلیغی با مساله مسکن و بهره برداری سیاسی از آن نتایج مخربی در بر داشته و بازار مسکن را از حالت طبیعی خود خارج کرده است.

مسکن مهربه گزارش ایرنا، بیت الله ستاریان روز جمعه در برنامه زنده تلویزیونی ˈمناظرهˈ شبکه یک سیما با موضوع بررسی نظرات موافقان و مخالفان طرح مسکن مهر، افزود: مسکن مهر طرح خوبی بود اما بد اجرا شد و بهره برداری سیاسی از آن شد و برخوردهای تبلیغی به نفع دولت سابق از آن صورت گرفت.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران اضافه کرد: صورت مساله طرح مسکن مهر مبهم و ناشناخته بود و این طرح به همان صورت ناشناخته ماند.

وی افزود: ایراداتی وارده بر این طرح از جمله مکان یابی غلط و ضعیف بودن امکان سنجی زیرساخت ها در آن بود. مطالعات برداری در باره شهرک ها در طرح مسکن مهر مشخص نبود که نتیجه آن برهم خوردن تعادل بازار مسکن و آشفتگی در آن بود.

این کارشناس مسکن اظهار داشت: شهرک های ایجاد شده بر اساس این طرح، تمام عوارض شهرک های اقماری که در دنیا سابقه دارد، را عینا در ایران وارد کرد و اینها هزینه های زیادی را به کشور برای حال و آینده تحمیل کرد.

برای ریشه کنی فقر اقتصادی اول باید سراغ حل مشکل مسکن برویم

رییس سابق مرکز مطالعات تکنولوژی دانشگاه علم و صنعت نیز در برنامه مناظره، اساس و بنیان تفکر مسکن مهر را مورد توجه قرارداد و گفت: اگر ما بخواهیم روزی فقر اقتصادی را ریشه کن کنیم، اول باید به سراغ حل مشکل مسکن برویم.

افشین پروین پور با اشاره به تعریف فقراقتصادی خانوارگفت: تعریف فقر به معنی عدم توانایی خانوار در تامین نیازهای اساسی اش است.

وی بابیان اینکه مسکن در سبد خانوار ایرانی از اهمیت بسیاری برخوردار است، افزود:در اصل ۳۱ قانون اساسی داشتن مسکن متناسب با نیاز هر فرد و خانواده ایرانی مد نظر قرار گرفته است و دولت را موظف کرده تا زمینه اجرای این اصل را فراهم کند.

وی تامین مسکن متناسب با نیاز را یک بحث بسیار دقیق و کارشناسانه عنوان کرد و افزود: این مسکن متناسب با نیاز تعریف دقیقی دارد و برگرفته از شاخص فنی و سازه ای؛ معماری و شهرسازی و اقتصادی را شامل می شود.

طرح مسکن مهر یک طرح انقلابی و بسیار بزرگ بود

عضو کانون انجمن های صنفی انبوه سازان کشور و از شرکت کنندگان در برنامه مناظره اظهار داشت: طرح مسکن مهر یک طرح انقلابی و طرح بسیاربزرگی بود و فکر نمی کنم در آینده چنین برنامه و طرحی تکرار شود.

ایرج رهبر تصریح کرد: اهمیت این طرح به این دلیل است که احداث دو میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکونی و شهری و واحد مسکن روستایی در یک مدت ۴ ساله کار بسیار دشواری است.

وی افزود: من خوشحالم که این فرصت در اختیار انبوه سازان قرار داده شد که با اجرای این طرح، بتوانند پتانسیل های خود را ارتقاء دهند.

رهبر با اشاره به نیاز مبرم کشور به تهیه مسکن برای اقشار جامعه گفت: من به عنوان یک سازنده و یک انبوه ساز کار تولید مسکن را بسیار ارزنده و شایسته می دانم و طبق اصل ۳۳ قانون اساسی، دولت موظف است برای افراد کشور سرپناه و مسکن تدارک ببیند.

وی افزود: همانطور که در ۲۰ سال گذشته در ترکیه چنین طرح هایی بود و الان می بینیم ترکیه حرف اول را در صنعتی سازی به ویژه در کارهای قالب های تونلی می زند و ما هم از آنها کم و بیش استفاده کردیم.

الان قالب سازان ما مهارت کافی را در قالب سازی سیستم های تونلی کسب کرده اند و ما توانستیم حجم بزرگ ساخت و ساز را انجام بدهیم.

وی اضافه کرد: هرکس تولید انبوه داشته باشد، دستش را می بوسم ؛ بنابراین به هر عنوانی باید برنامه تولید مسکن انبوه را برای اقشار کم درآمد جامعه داشته باشیم اما برنامه ای مشابه مسکن مهر در دولت جدید دیده نمی شود.

مرتضی حیدری مجری برنامه مناظره در ابتدای این برنامه با انتقاد از مسوولان دولتی در بخش مسکن گفت: ما از مسوولان دولتی در این بخش برای حضور دراین برنامه دعوت کردیم اما آنها گفتند که ما بطور کلی مخالف طرح مسکن مهر هستیم و نیازی به شرکت در این برنامه نمی بینیم.

شاخص تراکم خانوار با مسکن مهر به زیر یک رسید

معاون سابق برنامه ریزی وزارت راه و شهرسازی نیز در برنامه مناظره گفت: طبق آمارهای سال ۹۰ با احتساب خانه های خالی شاخص تراکم خانوار به زیر یک رسید و شاخص خانه های با کیفیت و تعداد نفر در اتاق نیز براساس شاخص ها بهبود یافته است.

سید علی لطفی زاده با اشاره به ضرورت ساخت مسکن مهر برای اقشار کم درآمد گفت: مردم از مسئولان کشور انتظار دارند که مشکلات شان را برطرف کند؛ طرحی نیز در مجلس تصویب شد که دولت به عنوان وظیفه، به خانه دار شدن اقشار کم درآمد کمک کند.

لطفی زاده تصریح کرد: کسی با خانه دارشدن مردم مشکل ندارد بلکه به روش آن انتقاد دارد که فکر می کنم مورد به مورد باید رسیدگی کنیم. یک کسری در واحدهای مسکونی کشور وجود دارد که یک میلیون واحد بوده است.

معاون سابق برنامه ریزی وزارت راه و شهرسازی با تاکید براینکه باید موضوع مسکن مهر را در ۵ یا ۶ شاخص ارزیابی کنیم، افزود: در مسکن مهر شاخصی با عنوان تراکم خانوار در واحد مسکونی داریم که در سال ۹۰ با احتساب خانه های خالی این عدد از یک هم کاهش یافت که نشان می دهد در این شاخص بهبود داشته ایم، در این حال شاخص خانه های با کیفیت و تعداد نفر در اتاق نیز براساس شاخص ها نشان می دهد که بهبود یافته است.

وی گفت: ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکونی تحت عنوان مسکن مهر ساخته شده که ۲ میلیون و ۱۸۰ هزار واحد در شهرها و ۲ میلیون و ۱۲۰ هزار واحد در روستاها است.

لطفی زاده با بیان اینکه بنیاد مسکن در روستاها علاوه بر ارائه تسهیلات بر نحوه ساخت مسکن نظارت می کند، افزود: خروجی کار این شده که یک زمانی در استانی مانند کرمان وقتی زلزله می آمد ده ها نفر کشته می شدند ولی پس از ساختن مسکن های مهر ۵ سال بعد، همان زلزله آمد ولی فقط ۵ نفر کشته شدند.

وی با اشاره به روش های دیگر ساخت مسکن مهر در شهرها گفت: از مجموع ۲ میلیون و ۱۸۰ هزار واحد مسکونی در شهرها، یک میلیون واحد مسکن مهر خودمالک است. یعنی جایی که دولت زمین نداشته ، مالک با اخذ تسهیلات از دولت ساختمان می سازد و بخشی از آن را به واجدین مسکن مهر می دهد.

به گفته معاون سابق برنامه ریزی وزارت راه و شهرسازی بخش دیگری از واحدهای مسکونی در قالب تعاونی کارکنان ساخته شده است.

وی ادامه داد: از مجموع واحدهای ساخته شده، دولت از ساخت ۲۰۰ هزار واحد در بافت فرسوده حمایت کرده و رقمی حدود ۴۸۰ هزار واحد در زمین های سه جانبه با حمایت دولت به شکل ۹۹ ساله ساخته شده است و هیچ ساخت و سازی خارج از محدوده انجام نشده است.

معاون سابق برنامه ریزی وزارت راه و شهرسازی در واکنش به صحبت های ستاریان نیز تصریح کرد:

از سال ۸۵ تا ۹۰ سالانه به طور کلی یک میلیون و ۱۵۱ هزار واحد مسکن در کشور به بهره برداری رسید در حالی که طی سال های ۷۵ تا ۸۵ سالانه به طور میانگین ۵۷۲ هزار و ۳۳۸ مسکن تحویل خانوار می شد.

لطفی با تاکید بر اینکه تا امکان تامین زیرساخت ها پیش بینی نشود، اجازه ساخت شهرک داده نمی شود، افزود: هر شهری که قرار است در کشور احداث شود، باید ابتدا در شورای عالی معماری شهرسازی به تصویب برسد و در این شورا، نماینده وزارت نیرو و سایر بخش های تامین زیرساخت ها نیز حضور دارند بنابراین تا برای تامین زیرساخت ها مجوز داده نشود، آن شهرک احداث نخواهد شد.

وی در خصوص تکمیل زیرساخت ها نیز گفت: هر یک از شهرها یک طرح جامع دارد و در این طرح، تامین زیربناها برآورد شده است یعنی اگر آب برای شهر پرند مورد نیاز است، برای همه جمعیتی که قرار است در آینده ساکن شوند، تامین منابع آب پیش بینی می شود و تا وزارت نیرو نسبت به تامین برق و آب اعلام آمادگی نکند و مجوز ندهد، اجازه تاسیس شهرک نیز داده نمی شود.

لطفی با بیان اینکه سیاست وزارت راه و شهرسازی در آن دوره تاکید بر تامین زیرساخت ها قبل از تحویل واحدها بود، افزود: مجموعا دو میلیون و ۷۰ هزار واحد از ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکن مهر تحویل شده است.

بیت الله ستاریان در واکنش به سخنان لطفی زاده اظهارداشت: گفته شد در طرح مسکن مهر ۴ میلیون مسکن ساخته شد، معلوم نیست این آمار از کجا آمده است آیا این تعداد خانوار صاحب مسکن شده و هم اکنون در خانه های مسکن مهر ساکن شده اند؟

وی افزود: در سال، ۷۵۰ هزار تا یک میلیون خانواده جدید در کشور ایجاد می شوند و نیاز به مسکن دارند که ۳۰ تا ۵۰ هزار از آن، پس از مرگ و میر کسر می شود و با توجه به ضریب استهلاک و نیاز به مسکن این رقم به یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد می رسد، هر ۴۰ سال یک بار هم کل واحدهای مسکونی باید یک بار ساخته شود و با توجه به تخریب ناشی از زلزله و بلایای طبیعی این میزان به دست آمده است.

ستاریان گفت: کل پتانسیل بخش خصوصی که حدود ۹۰ درصد ساخت و سازها را در اختیار دارد به علاوه ۱۰درصد در اختیار دولت، شامل می شود که در قالب مسکن حمایتی، اجتماعی و استیجاری باید تعیین شود.

وی با بیان اینکه مسکن مهر پای خود را فراتر گذاشته است، گفت: در روز ثبت نام ۴ میلیون و نیم مسکن کسری داشتیم و بسیاری بر اساس بند ˈجˈ نتوانستند ثبت نام کنند؛ در حالی که در سال های اخیر سالانه ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار مسکن تحویل می دادیم.

وی افزود : متأسفانه صورت مسئله مسکن در دوره های قبل و قبل تر از آن همچنان مبهم باقی مانده است.

برچسب‌ها : , ,