ارسال مطلب فیس‌ بوک توییت
آزادراهی که مشهد را به قم نرساند

«حرم تا حرم» پشت دست‌انداز بی‌پولی

شهروندان:
آزادراه حرم تا حرم هم نتوانست مشهد را به قم برساند و امروز زمزمه تعطیلی این پروژه به گوش می‌رسد، در همین راستا برخی از نمایندگان مجلس نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و اعلام کرد‌ه‌اند که از ٢‌سال گذشته هیچ‌گونه اعتباری برای این پروژه تخصیص نیافته است.

آزادراهبه گزارش مهر، آزادراه «حرم تا حرم» که به‌عنوان بزرگترین پروژه تاریخ کشوراز آن نام برده می‌شود، وضع خوبی ندارد به‌طوری که عدم جذب سرمایه‌گذار و مشکلات مالی موجب شده تا این پروژه در محور خراسان پیشرفتی نداشته باشد و این امر درحالی است که پیشرفت قطعه نیشابور- باغچه و قطعه سمنان- نیشابور، صفر‌درصد اعلام شده است.

در طول چهار‌سال گذشته به علت نبود توجه فراملی، این پروژه در محور خراسان مورد بی‌مهری قرار گرفته و مطابق نظر کارشناسان، اغلب مقامات کشوری در بازدیدهای خود تنها به ١۵٠‌کیلومتر این محوردر قم توجه کرده‌اند و به تکمیل ٧۵٠کیلومتر دیگر که مربوط به محور خراسان و سمنان است، توجهی نداشته اند.

این روزها عقب ماندگی‌های آزاد راه حرم تا حرم صدای دو تن از نمایندگان خراسان و سمنان را درآورده و آنان از تعطیلی این پروژه ابراز گلایه مندی کردند.

رئیس مجمع نمایندگان خراسان رضوی ضمن انتقاد از این مسأله گفت: طی دو‌سال گذشته هیچ بودجه ای برای این آزادراه تخصیص نیافته و در حقیقت این پروژه تعطیل شده است.

محمدرضا محسنی ثانی بیان کرد: این آزادراه از مصوبات دولت دهم است که قرار بود بخش

خراسان رضوی آن بین محور نیشابور و سبزوار احداث شود اما درحال حاضر با توجه به تخصیص نیافتن بودجه نمی‌توان به پایان خوش این پروژه امیدوار بود.

نماینده مردم سبزوار با اعلام این‌که میلیاردها تومان برای ایجاد زیرساخت‌های این پروژه صرف شده، افزود: به دلیل این‌که هیچ بودجه‌ای طی دو‌سال گذشته به این پروژه تخصیص نیافته، زیرساخت‌ها و کارهای صورت گرفته نیز از میان رفته و میلیاردها تومانی هم که برای ایجاد زیر ساخت‌های این پروژه هزینه شده به هدر رفته است.

وی گفت: درحال حاضر جلساتی با مسئولان امر و دست‌اندرکاران برگزار شده اما با توجه به صحبت‌های صورت گرفته و دستوراتی که داده شده نمی‌توان به سرنوشت این آزاد راه به‌ویژه در محور خراسان امیدوار بود.

محسنی ثانی یادآور شد: تعطیلی این پروژه موجب اتلاف هزینه‌ها شده و از سوی دیگر به دلیل کم‌کاری‌های مسئولان ذیر‌بط، انتظار برای به ثمر رسیدن این آزادراه، راه به جایی نخواهد برد.

رئیس مجمع نمایندگان خراسان رضوی با اعلام این‌که در گذشته بیش از ۶٠ کیلومتر از آزادراه حرم تا حرم در مسیر سبزوار به نیشابور زیرسازی و آماده آسفالت شده بود، افزود: اکنون به دلیل تخصیص نیافتن اعتبار، این آزادراه به صورت کامل تعطیل و حتی یک کیلومتر هم آسفالت نشده و این امر نشان‌دهنده هدر رفت هزینه‌ها و سرمایه‌های میلیاردی است.

وی ادامه داد: درحال حاضر ۶٠ کیلومتری هم که زیرسازی شده بود به خاطر توقف و تعطیلی کامل این پروژه خراب شده و این درحالی است که مسئولان ملی به فکر بیت‌المال نیستند و هیچ اقدامی برای ادامه یافتن این پروژه انجام نداده اند.

وی با اشاره به این‌که آزادراه حرم تا حرم را می‌توان با مشارکت بخش خصوصی تکمیل کرد، افزود: خراسان همواره چوب بی‌مهری و تبعیض مسئولان کشوری را می‌خورد زیرا برای احداث آزادراه حرم تا حرم در محور قم اعتبار می‌رسد، اما برای خراسان این اتفاق روی نمی‌دهد.

به گفته وی اگر بنابر کار کارشناسی روند ساخت این آزادراه دنبال می‌شد امروز بخشی از این آزادراه در محور خراسان بهره‌برداری می‌شد.

محسنی ثانی بیان کرد: مجمع نمایندگان خراسان برای ادامه کار این پروژه از وزیر راه و شهرسازی و معاون رئیس‌جمهوری درخواست اعتبار کرده و حتی اعلام کرده‌ایم حداقل، اعتباری که برای آسفالت آن ۶٠کیلومتر زیرسازی شده را پرداخت کنند تا با تخریب آن، سرمایه‌ها به هدر نرود.

نماینده مردم سبزوار تأکید کرد: با وجود تمام پیگیری‌هایی که صورت گرفته تاکنون هیچ اقدامی از سوی دولت برای رسیدگی به این پروژه و تخصیص اعتبارات انجام نشده است.

نماینده مردم سمنان هم پیش از این اعلام کرده بود: مسئولان به منظور ایجاد مسیری ایمن برای زائران امام رضا(ع)، نباید استخاره بگیرند زیرا حادثه تلخ تصادف در محور دامغان- شاهرود منجر به فوت جمعی از هموطنانمان شد که قصد زیارت علی‌بن‌موسی‌الرضا(ع) را داشتند.

علیرضا خسروی عنوان کرد: این پروژه باید هرچه سریع‌تر به پایان برسد و نباید ساخت آزادراه حرم تا حرم با این وضع کُند پیش رود.

واکنش نمایندگان مجلس نسبت به عقب ماندگی و بلاتکلیفی این پروژه درحالی صورت می‌گیرد که در مهرماه ‌‌سال ١٣٨٩ مسئولان ملی و استانی وعده تکمیل این آزاد‌راه را در طول پنج‌سال داده بودند و تأکید کردند که این پروژه یکی از بزرگترین پروژه‌ها در طول تاریخ است که تا ‌سال ١٣٩۴ به بهره‌برداری می‌رسد.

همزمان با آغاز دهه‌کرامت سال٨٩، کلنگ پروژه آزادراه «حرم تا حرم» بر زمین زده شد تا شاهراه‌ ارتباطی بین حرم حضرت رضا(ع) وحضرت معصومه‌(س) ایجاد شود و در آن زمان رئیس دولت سابق این پروژه را نگین آزاد راه‌های کشور دانست و استاندار وقت نیز که کلنگ این آزاد‌راه را در مسیر سبزوار به نیشابور بر زمین می‌زد اعلام کرد: این پروژه طی پنج‌سال تکمیل می‌شود و در‌سال ١٣٩۴ این شاهراه به بهره‌برداری می‌رسد اما امروز این پروژه از مسیر اصلی منحرف شده است.

نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی نیز تسریع در تکمیل پروژه آزادراه حرم تا حرم را از مطالبات جدی نمایندگان مجلس دانست و گفت: ٣۵٠ کیلومتر از آزادراه حرم تا حرم باید در محور خراسان ساخته می‌شد اما درحال حاضر پس از گذشت چهار‌سال هنوز حتی یک کیلومتر هم در این مسیر آماده و آسفالت نشده و این درحالی است که در محور قم ١۵٠‌کیلومتر از آزاد‌راه در حدفاصل قم- گرمسار آماده شده است.

حجت‌الاسلام پژمانفر بیان کرد: مسئولان، حقوق مشهد و خراسان را پایمال کرده‌اند و در این میان قمی‌ها، توانستند با جذب اعتبارات لازم، بخشی از آزاد‌راه حرم تا حرم را به پایان برسانند و با وجود این‌که مشهد متعلق به امام هشتم(ع) است اما اعتباری برای تکمیل این پروژه به این شهر اختصاص نیافت.

وی بیان کرد: بی‌مهری مقامات کشوری نسبت به خراسان تا حدی است که درطول چهار‌سال گذشته وزیر راه و شهرسازی یا معاونانش از آزادراه حرم تا حرم در قم بازدید کرده‌اند اما محور خراسان را مورد بازدید قرار نداده‌اند و این امر نشان می‌دهد که برای مسئولان آزادراه حرم تا حرم تنها در ١۵٠‌کیلومتر محور قم ارزشمند است و ٧۵٠کیلومتر دیگر که مربوط به محور خراسان و سمنان است، از اهمیت بالایی برخوردار نیست.

وی با اعلام این‌که این پروژه امروز به دلیل بی‌توجهی‌های صورت گرفته در محاصره بی پولی قرار دارد، ادامه داد: در بازدیدهای مسئولان از آزاد راه حرم تا حرم در محور قم سخنی از محور خراسان به میان نمی‌آید و همین چندی پیش معاون ساخت و توسعه آزاد‌راه‌های کشور از آزادراه حرم تا حرم بازدید کرد و هیچ صحبتی در رابطه با محور خراسان انجام نداد.

نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنانش در توضیح مشخصات این طرح بیان کرد: این آزادراه استان‌های قم، تهران، سمنان و خراسان رضوی را به یکدیگر متصل می‌کند و این پروژه شامل سه قطعه؛ قم- گرمسار به طول ١۵٢ کیلومتر، قطعه دوم مسیر گرمسار- سمنان به طول ١٢٠ کیلومتر و قطعه سوم مسیر نیشابور- مشهد به طول ٨٠ کیلومتر است.

حجت‌الاسلام پژمانفر عنوان کرد: دو کلانشهر مذهبی مشهد و قم، نقاط شروع و پایان این آزادراه هستند و این پروژه با هدف اتصال مرکز، جنوب و جنوب غرب به شمال شرق کشور احداث شده است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان‌رضوی نیز در رابطه با این آزاد راه گفت: مدیران این پروژه و نمایندگان مجلس باید نسبت به تکمیل آزادراه حرم تا حرم دغدغه مند باشند زیرا پیشرفت فیزیکی آزادراه حرم تا حرم در محور خراسان صفر‌درصد است که بر این اساس ٨٠کیلومتر این پروژه به محور نیشابور- باغچه و ٣۵٠کیلومتر به محورسمنان- نیشابور مربوط است.

محمدحسن واحدی با اعلام این‌که پیشرفت فیزیکی کل پروژه آزادراه حرم تا حرم حدود ٢۵درصد است، تصریح کرد: سهم این استان ١/٠درصد اعلام شده و به نظر می‌رسد مشکلات مالی و جذب‌نشدن سرمایه‌گذار در پیشرفت‌نکردن ساخت آزادراه حرم تا حرم در محور خراسان دخیل بوده است.

وی با اشاره به این‌که پروژه آزادراه حرم تا حرم با عنوان بزرگترین پروژه تاریخ کشور به طول ١٠٠٠ کیلومتر استان‌های قم، تهران، سمنان و خراسان رضوی را به یکدیگر پیوند زده و دو کلانشهر مذهبی مشهد و قم، هر طرف نقاط شروع و پایان این آزادراه هستند، گفت: در طول مسیر‌هزار کیلومتری آزادراه حرم تا حرم، سبزوار یکی از شهرهای اصلی مسیر است و برآورد مالی ما برای کل پروژه آزادراه حرم تا حرم ۵هزار و ۵٠٠‌میلیارد ریال است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان‌رضوی ادامه داد: از میان ۵هزار و ۵٠٠‌میلیارد ریال برآورد مالی برای این پروژه تاکنون برای قطعه قم- گرمسار ٢هزار و ٨٠٠‌میلیارد ریال اعتبار هزینه شده ودر عین حال ١۴میلیارد تومان اعتبار برای ساخت آزادراه حرم تا حرم در سال‌٩٣ تصویب شده اما اولویت‌های هزینه‌کردن این اعتبار از سوی وزارت راه و شهرسازی اعلام و مشخص نشده است.

سخنان و نظرات نمایندگان و مسئولان استانی در زمینه تخصیص نیافتن اعتبارات درحالی مطرح می‌شود که معاون ساخت و توسعه آزادراه‌های کشور معتقد است این پروژه با مشکلات تأمین منابع مالی روبه‌رو نیست و به‌زودی هم به بهره‌برداری می‌رسد.

احمد نوری بیان کرد: با توجه به اهمیت تکمیل این پروژه منابع مالی از روش‌های مختلف از سوی دولت و سرمایه‌گذار تأمین شده و سرمایه‌گذار نیز تمام تلاش خود را برای به بهره‌برداری رسیدن این پروژه انجام می‌دهد.

به گفته وی ۴٠‌درصد از تأمین مالی این آزادراه به عهده قرارگاه خاتم الانبیا (ص) و ۶٠‌درصد دیگر برعهده وزارت راه و شهرسازی است.

معاون ساخت وتوسعه آزادراه‌های کشور با اشاره به این‌که یکی از پروژه‌های آزادراهی مهم کشور، پروژه حرم تا حرم است که از استان قم شروع شده و پس از عبور از استان‌های تهران و سمنان، به استان خراسان رضوی متصل می‌شود، گفت: پس از تکمیل این پروژه ‌حجم زیادی از زائران بارگاه امام رضا(ع) از طریق این مسیر تردد خواهند کرد.

نوری اظهار کرد: حدفاصل قم تا گرمسار، مهم‌ترین فاز اجرایی پروژه آزادراه حرم تا حرم است و طول این محور حدود ١۵٠ کیلومتر است که شامل دو بخش ٧۵ کیلومتری است.

عدم پیشرفت پروژه آزاد راه حرم تا حرم در محور خراسان کار دست مسئولان داده زیرا امروز یکی از مطالبات جدی نمایندگان این استان تسریع در اجرای این پروژه است؛ هرچند بی‌پولی و تخصیص نیافتن اعتبار در کنار بی‌مهری مسئولان، امیدها را برای پایان این پروژه ناامید کرده است.